Helemaal alleen op reis, lekker stoer

Beste tips als je alleen op reis gaat.
Durf jij het aan, om alleen op vakantie of reis te gaan?

crusj single lastminute reizen

Alleen op reis gaan wordt ook wel soloreizen genoemd.
Solo betekent letterlijk alleen. Bij single reizen ga je juist niet alleen op vakantie maar maak je deel uit van een groep. Zie hier onze tips als je nog niet weet hoe en waar je als alleenstaande op reis gaat.

shoestring single banner

Waag de stap eens, en je zult zien het kan best. Het is even door de zure appel heen bijten, maar als je eenmaal op pad bent, kom je vanzelf veel andere solo-reizigers tegen. Weet je dat je meer contact maakt met mensen tips voor soloreis alleenals je alleen reist, dan als je met z’n tweeën reist? Het is spannend, je staat open voor nieuwe ontmoetingen, je kan de tijd invullen zoals jij dat wilt en je leert jezelf kennen. Er zijn al mensen je voorgegaan. Lees de reisverhalen van singles voor inspiratie.
En ik kan het weten, want ik heb zelf ook diverse keren alleen gereisd. De eerste stap is het moeilijkst, maar eenmaal op pad waren het mijn mooiste vakanties.

gezond eten bij het zwembad

Alleen op reis? Je kunt het eerst voorzichtig uitproberen. Ga een paar dagen of een weekendje naar een leuke plek in Nederland. Niet te ver weg en niet te lang. Neem vooral een lekker leesboek en een boekje voor aantekeningen mee. Geef je zelf een opdracht. B.v. om een kort verhaal te schrijven, dat zich afspeelt in je nieuwe ontdekking. Of ga op onderzoek. Ga de oudste bron ontdekken, of het verloop van de stadwallen in het jaar nul. Bezoek de plaatselijke bibliotheek en zoek het traditionele streekgerecht.

natuurlijkreizen single vakantie banner

Hoe haal je het meeste uit reizen ‘in je uppie’?
Als je alleen op pad gaat, dan hebben we hier wat tips voor je.

Pluspunten alleen op reis gaan

Waarom alleen reizen niet zielig is.

Er was een tijd dat alleenreizen een nogal zielig imago had. Gelukkig is dat veranderd! Er valt gewoon veel te veel te zien op de wereld om te gaan zitten wachten tot iemand dezelfde reis wil maken. Dat je onafhankelijk bent is niet het enige wat solo reizen zo leuk maakt. Aleenreizigers noemen als voordeel ook dat het veel spannender is. Juist omdat je alleen reist lijkt het wel of je alles veel intenser beleefd. En juist wie veel reist, krijgt contact met de lokale bevolking.

single weekend villavibes

Soloreizen is een levenservaring en maakt je sterker. Of je nu single bent of alleenreizend. Jouw unieke ervaringen onderweg kunnen je ze niet meer afnemen, ook als je in je eentje een wereldreis gaat maken of backpacken! Ook in Nederland kunt je solo reizen. Als je een hond hebt, kun je die gerust mee op reis nemen. Vind hier informatie over het huren van een vakantiehuis met hond in Nederland.

sawadee verre reizen banner

Soloreizen is vrijheid!

Alleen op reis gaan is het toppunt van vrijheid, onafhankelijkheid en avontuur. Het is stoer en het geeft je kracht om het te doen. Het reisdoel bepaal jij, je reist in jouw tempo, zonder compromis te sluiten. Je eigen plan trekken, spontaan iets nieuws doen en met niemand rekening houden. Nooit meer op treuzelaars wachten, niemand die je opjaagt, sightseeing in je eigen zalige tempo. Pas je bed uit wanneer jij wilt en er is maar een toeristisch verlanglijstje dat je moet afwerken: dat van jezelf. Klinkt dit als de ultieme kick? Dat is het ook. Veel solo-reizigers willen de volgende keer weer alleen op pad. Alleen op vakantie is niet zielig, maar een keus voor de meest intense reiservaringen. En de bestemming maakt dan niet eens zoveel meer uit. Krijg je al zin?

mediteren op vakantie

Alleen wandelen of samen??

Ook een tip om in je vakantie te doen is wandelen.

Je kunt al wandelend alleen reizen of je aansluiten bij een groep.

TUI wandelweekend singles

Een wandelvakantie maakt “je hoofd leeg” en zorgt ervoor dat je veel dingen weer in het juiste perspectief ziet.  Je kunt een georganiseerde wandelvakakantie van bijvoorbeeld 2 a 3 weken boeken maar ook een korte wandel vakantie van bijvoorbeeld 3, 4 of 5 dagen.

Je kunt je aansluiten bij een wandelgroep,  met andere singles gaan wandelen of in je uppie een trektocht maken.   Zorg bij de laatste optie vooral voor een goede bereikbaarheid want wandelen in je eentje brengt wel risico’s met zich mee.  Een goede telefoon met simkaart is een must.

snp wandelvakanties banner

Alleen op pad en fietsvakantie boeken?

Als je een actief persoon bent en van fietsen houdt, is een fietsvakantie ideaal.
Je kunt een individuele fietsvakantie boeken en dan zorgt de reisorganisatie meestal voor fietskaarten, bagagevervoer en overnachting of je kunt je aansluiten bij een groeps fiets vakantie. Boek bijvoorbeeld een fietsvakantie in Nederland, ook te boeken als single groepsreis.
Aan jou wat je het leukste vindt.

villavibes fietsreizen banner

En als je zelf geen goede fiets hebt, je kunt altijd een tourfiets huren!

snp fietsvakanties banner

Alleen een stedentrip boeken

Ideaal voor alleenreizenden, stedentrip

Eén van de meest geboekte reizen voor alleenreizenden is een stedentrip.
Een stedentrip is perfect voor een soloreis.  Je kunt hem last minute boeken, het is ook een aantrekkelijke optie als alleenstaande vrouw en ook bij minder goed weer is een stedentrip ideaal.

single reis weekend stedentrip

Je kunt stedentrips het hele jaar boeken, inclusief overnachting en vervoer als je wilt.  Populaire steden voor soloreizigers zijn Berlijn, Praag, Valencia, Kopenhagen, Stockholm, Amsterdam, Lissabon en Boedapest.  Die steden zijn goed per trein bereikbaar en reizen in je eentje per trein is reizen tussen de mensen. Alleen op reis gaan met de trein is zeker een goede tip!

TUI Stedentrips banner

Minpunten alleen reizen

Eerlijk is eerlijk, er is een keerzijde aan een soloreis.

Als je alleen reis en langer van huis bent,  kunt je je soms even verloren voelen. Je wordt niet afgeleid door vrienden, telefoon, tv. Daar kun je wat ongemakkelijk van worden. Maar van zulke momenten leer je iets; hoe goed je op je gemak bent met jezelf, wie je bent. Zulke momenten duren meestal niet lang en zijn tegenhanger van de onvermijdelijke irriaties als je samen reist. Hoe los je zulke moment op? Pak je aantekenboekje en schrijf een brief naar je beste vriend over je belevenissen. Kijk om je heen, zuig de impressise op en doe er verslag van. Of stuur een sms-tje met een korte impressie. En anders is er nog facebook.

eigenwijzereizen wandelvakanties banner

Eén ding is zeker, alleen reizen heeft zijn voordelen en nadelen, we hopen dat deze tips je beslissing om alleen op reis te gaan of je aan te sluiten bij een groepsreis meer helder hebben gemaakt.  Aan alles in het leven zit een keerzijde.  Ook aan alleen reizen.

single reis vriendschap

Alleen op reis gaan, verzeker je goed.

Een tip die bovenaan alle tips zou moeten staan is het onderwerp “reisverzekering”.
Wellicht het saaiste stukje van deze pagina “alleen op reis gaan” maar wel de belangrijkste.

Als je alleen reist, back packt, een fietsvakantie hebt geboekt of wereldreis maakt, goed verzekerd zijn onderweg is noodzakelijk. Ook als je maar een weekendje weg gaat of een kort uitstapje maakt. Je kunt een reisverzekering afsluiten inclusief je bagage en geld maar ook een basis reisverzekering afsluiten. En neem de polis mee op je soloreis!

djoser banner

Do’s en dont’s bij alleen op reis

 • Koudwatervrees? Eerst een stedentripje van een paar dagen, dan steeds verder en langer weg.
 • Reis geïnformeerd. Scoor een goede reisgids van je bestemming. En dan reis je ook even niet alleen.
 • Bang voor een gapende leegte van dagen? Kies een sport of doe-vakantie, of plan vooraf wat je wilt zien en doen.
 • Begin een reisdagboek, dat is vaak net of je je reiservaringen deelt.
 • Zoek toenadering

Wees niet bang om tijdens je vakantie op iemand af te stappen en te vragen om tips in de omgeving. Dit hoeven niet per se vakantiegangers te zijn: zoek ook eens toenadering bij een ober op dat zonnige terrasje.  Wie niet waagt die niet wint, als alleen reizende contact maken met anderen is makkelijker dan je denkt.  En net als jij, er reizen nog duizenden andere mensen alleen. Alleen reizen heeft, zeker als je goed voorbereid bent, zijn voordelen.

TUI single groepsreizen jongeren

Alleen eten? Zo maak je het leuk:

 • Neem iets te lezen mee, zoals een reisgidsje (met plattegronden. Je weet waar je je ogen kunt laten én je kunt lekker alvast je volgende dag inplannen.
 • Neem een warme lunch en bestel ’s avonds roomservice voor bij de tv. Een goed alternatief: het restaurant van een groot (keten)hotel is misschien wat onpersoonlijk, maar barst vaak van de (zakelijke) alleenreizenden.
 • Tegenpool: in een intiem familierestaurantje krijg je eerder persoonlijke aandacht én aanspraak.
 • In bepaalde restaurants heb je een soort ontmoetingstafel. Daar kan je aanschuiven en als je wilt, contact maken met andere alleen “etenden”.  Je kunt er natuurlijk ook gewoon een bakje koffie, thee of drankje consumeren.

crusj single reizen hoger opgeleiden

Doe het safe

 • Als je niet zeker weet of een land verantwoord bereisbaar is, bel dan bijvoorbeeld de ambassade van dat land. Een lijst met contactgegevens vind je op wijsopreis.info, onderdeel van ‘Reizen en burgerzaken’.
 • Wees vindbaar. Laat bijvoorbeeld thuis op tafel een briefje liggen met alle gegevens.
 • Neem telefoonnummers van alarmcentrales en giropas-blokkeernummers mee, en het nummer van het Nederlandse Consulaat.
 • Veiligheid vóór vriendeijkheid. Bij twijfel, op eenzame stukken straat, of s’ avonds in een mindere wijk is de regel: koel, correct en onbenaderbaar. Liever een onschuldige gezelligheidszoeker op de ziel trappen dan problemen.

natuurlijkreizen single vakantie banner

Andere websites met veel vakantie ideeën: 

 1. Single reizen, een leuke website met groepsreizen voor singles
 2. Wellness vakantie, een wellness vakantie is ideaal om alleen te reizen en toch in een veilige en comfortabele omgeving te zijn.
 3. Last minute vakantiehuis, als je interesse hebt in het huren van een last minute vakantiehuis.